2014. május 17., szombat

Nyuggerek támadása

Öveges József professzor a Wikipédián

(A cím a Nevem Senki után szabadon.) A zsidók, nácik, cigányok után itt az újabb(?) rasszista célpont.
Az önhitt (mert nincs benne, amitől eltelhetne magától, hogy öntelt lenne) fiatalok siránkoznak. Ahelyett, hogy csinálnának valamit. Mármint velünk, nyuggerekkel.

Pedig, higgyétek el, az első 5-10 év nagyon nehéz. Nap, mint nap szembesülni azzal, hogy amit felépítettél egy élet verejtékével, az már senkinek nem kell. Aztán az ember beletörődik, hozzászokik, mint a munkanélküli. A munkanélkülit még élteti a hit (már akit), hogy egyszer majd dolgozni fog. De a nyugdíjas ebben is magára marad. Vagy teremt magának magának munkahelyet, vagy téblábol, mint az utcára lökött gyerek.

Azzal a különbséggel, hogy kevésbé bambán bámul a világba. Ő a tapasztalatán keresztül látta, amit a gyerek a hordószónokok szájából. Több mindenről látja, hogy nincs jól. Évek óta, évtizedek óta nincs jól. Mert az ifjú Titánok, azok, akiknek dolguk lenne, nem képesek megoldani az eltartottak hasznosítását. A boszorkányégetés pedig már nem divat.
Mert a Titán a háromszorosára hígított egyetem kapujából kilépve követeli magának a jogot, hogy az unokánkon szerezzen gyakorlatot a tanításhoz. Ha az első egynéhány féresikerült, egyszer csak jobb lesz! No nem az unoka, mert ő úgy marad egy életre.
A Titán háborog, hogy modellnek nevezett sémájú életpályán araszoljon előre. Ahelyett, hogy az élet minden területére átvinné ezt a módszert. Mert igaz, hogy nekünk azt mondta a Mechanika Tanszék, hogy "aki innen kettessel kerül ki, az általa tervezett híd sem szakadhat le". De hogy mibe kerül az a híd, az már a tervezőiroda képességein múlik. Ha mutyiból tervez, akkor sokba, és jő a válság. Valamivel gyorsabban, hogysem a nyuggerekre lehetne kenni.
Nagyon sok Titánnak az sem tetszik, hogy dolgoztatják a munkanélkülieket. Pedig ez jó a munkanélkülinek, mert nem szakad ki visszafordíthatatlanul a társadalomból, mert több tőle a jövedelme. És jó az államigazgatásnak, mert előbb-utóbb megtanulnak dolgozni, szervezni, a kapott pénzt megbecsülni. Nem utolsó sorban neked, mert mégiscsak cseppen vissza valamicske érték az adódból.
Én pedig - mint az öregek általában - veszem a bátorságot az ötleteléshez. Mert mi a különbség a vének tanácsa és a nyugdíjasok között? Az, hogy egykor amennyi új ismeret keletkezett a hordában, arról a vének is azonnal értesültek. Ma meg már 3 év alatt a legokosabb telefon is elévül. Való igaz, most van egy átmeneti űr, amíg nincs honnan az öregek fejébe tölteni az új tudást. De amikor már ti lesztek öregek, nem hivatkozhattok arra, hogy messze a könyvtár, és nehezek a könyvek. Viszont ideje lenne rámozdulni, hogy az internet valós értékei beépüljenek az autodidakta törekvésekbe. Hogy az öregek és akár fiatalok referenciáiról adatbázis álljon rendelkezésre, aminek segítségével el lehet választani a magot az ocsutól. Mert mindkét változatból van bőven minden korosztályban. Mert ideje lenne már ebben az újkeletű demokráciában rájönni, hogy ocsuból nem lesz szalonna. Attól, hogy az önkormányzati (és egyéb) képviselőnek az Isten lovat adott, eszet nem adott hozzá. Ha pedig nincs magától, akkor kutya kötelessége lenne tanácsadókkal körülvennie magát. De nem mutyiból, meg hálából - mert ha te engemet választottál, akkor én tégedet választalak alapon -, hanem kőkemény referenciák alapján, szükséges szakáganként. És akkor valószínű, hogy az öregnek több ideje volt referenciákat (valódiakat, leellenőrizhetőt) begyűjteni, felhalmozni az önéletrajzába. Ráadásul rugalmasabb időbeosztásban tud rendelkezésedre állni.
Amíg a fiatalok a tanórákon a világ legújabb eredményeiből készítik fel gyermekeiket, addig a műhelyekben, gyakorlati foglalkozásokon, napköziben az öreg szakik életszerűbben csiszolhatnák tovább a tanulók életre érettségét.
Ma már az informatika annyira fejlett, hogy otthonról számtalan lehetőség lenne bekapcsolódni az ismeretterjesztésbe. Nem Öveges professzor volt kevesen, hanem studió, ahol igény keletkezett a műsorára. A politikai gondolkodásra nevelést nem is merem említeni, mert lehet, hogy önkényuralmi jelkép lenne.
Azt is intézményesen kellene levetkőzni, hogy a Titán mindig fel akarja találni a spanyolviaszkot.
Szakmámhoz közelebbről hozva a példát; akkor nem sorakozna be Barroso mögé, hogy Amerikából vödrözzük a fagyasztott palagázt. Az okosabbja közelebb jön, neki az olcsóbb arab is megfelel. Ugyanúgy. Pedig, ha venné a fáradságot, és szétnézne, mit kapartak össze az öregek, akkor a Bányászati Hivatal honlapján láthatná, hogy öt évre elegendő olyan gázunk van, amiért csak ki kellene nyitni azokat a csapokat, amire a MOL friss tulajdonos bandája ráült a "Pénzt kell termelni, nem olajat, gázt!" csatakiáltásba burkolózva. Mert az idegen érdek kiszolgálása, a kényelmes elücsörgés, az, mindenek előtt. Alvállalkozásba kiadni még az alaptevékenységet is (lásd BKK - autóbusz személyszállítás, 150 új-régi Mercedes-szel). Nehogy belerokkanjon a munkába a fiatal, mire nyugdíjba megy.
http://zoldtrend.hu/hatizsakokba-gyujtik-a-tehenszellentest
Reykjaviba küldik a magyart geotermikus energiát tanulni, mikor minket világhíresség (Boldizsár prof. a geotermia atyja) tanított. Node hátha adnak ingyen egy-két gejzírt, amire alternatív erőművet telepítünk (pontosabban telepítenek az izlandiak, mert a környezettudatosságot is most mentek tanulni). Az meg aztán már szinte utópia, hogy a 100 évig is elegendő - nemes egyszerűséggel - palagáznak titulált ásványvagyonunkat magyarok hozzák felszínre, adják el Európának. Mert, hogy hogyan lehet elérhetővé tenni, már csak néhány, az átkossal együtt félrelökött nyugger emlékszik rá. Különben is, ha a Grand Kanyon emlőin felnőtt amcsi nem bír vele, akkor mit akar az öreg pannon paraszt. A MOL elődje addig, abból prosperált, amit dr. Bán Ákos trösztje ráépített az amerikai alapokra. Bűne volt, hogy az oroszoknál tanulta, hogy vezérigazgatói kivolta ellenére vitaképes volt a geofizikától az olajfinomításig minden részletben. Az egyetemen matematikai áramlástant tanított. A Titán, akire lecserélték, kihúzta magát, ő ugyan nem ért az olajiparhoz, de majd megtanulja! Ezért van az akkori évi 12 milliárd köbméter gáztermelés helyett ma 2,5 milliárd. Kívülállók nem tudják, a bányászat a termelés mellett örökké kutat, hivatalból. Igy ismétlődik rendre, hogy az én időmben ('70-es évek) ugyazt mondták, mint ma. A Földön további 50 évre elegendő fosszilis energia van feltárva. Csak az új MOL kizárt 20 évet az életünkből. A zöld Titánok meg a tehénszellentést gyűjtik, mert az megújul.
A mai kitermelés a 2500-as ordinátánál