2012. február 15., szerda

Nem termesztjük, csak esszük?

Kérdezi Óbersovszki Péter a Kossuth Rádió ma déli Ütközőjében (innen, majd a 12:30 időpontra klikkelve). Tavaly az elnöki poszt segédletével nagy nehezen elértük, hogy ne kelljen befogadnia a mezőgazdaságunknak a génmanipulált vetőmagokat, most viszont kilobbizták, hogy a terméket azonban be kell. És még megkülönböztető jelzésekkel sem szabad ellátni.

Azért ide tettem ezt a bejegyzést a megszokott Leányfalu - a Világ közepe portál helyett, mert ennek a témának leányfalui vonatkozásáról nincs tudomásom. Valami nagy zavar támadhatott a világban, esetleg a válság, vagy a magyarok megfékezése, de sorra jönnek elő a botrányos, furmányos, diktatórikus szituációk. Éppen ma reggel tudtam bizonyítékot mutatni olvasóimnak "Globális csalás" címmel a globális felmelegedésről (klikk ide), és már újra zavarkodnom kell.

Csak két hivatalosan is hangoztatott ellenvéleményre emlékeztetnék a génmanipulációval kapcsolatban.

Nincs kellő mélységgel megvizsgálva a génmódosított élelmiszerek egészségügyi hatása. Sőt vannak jelzések rákkeltő, de legfőképp allergiás tüneteket kiváltó hatásokra. Mondanék egy közérthető példát. Aki gombázni szokott, találkozott azzal, hogy a vaddisznók elették előle a gombákat. Kivéve a gyilkos galócát. A malac bizony amíg szopik, megtanulja a kocától, mit szabad megenni, és mit nem. És ez a tudás nem máról holnapra ívódott beléjük. Sokan elhullottak, amíg a "Járt utat a járatlanért el ne hagyd!" törvényszerűséget tapasztalati úton magukévá tudták tenni. Vajon miért csak az urbanizált embereket sújtja az allergia? A legvalószínűbb az, hogy a "veszélytelen" kemikáliák megszokásához, kivédéséhez a szervezetünk nem kapott elegendő tanuló időt. Miből gondoljuk, hogy ha a vegyszerek távlati hatását nem tudjuk kellően előrejelezni, akkor az organikus újdonságok hosszútávú hatásaival nem kell törődnünk?

Lerágott csont, de lehet, van aki még nem hallotta. Az elsők között olyan kukoricát manipuláltak, amelyik rovarok elleni mérget termelt magában. Heuréka! Ezt a fajtát nem kell permetezni! Messze nagyobb profitot hoz a hagyományosnál! Igen ám, csak a kukorica belsejében többszörös koncentrációban van jelen az emlősökre is veszélyes méreganyag ahhoz képest, amit a betakarított termény felszínén megengednek maradni a permetszerből. És ez az új le sem bomlik! A korszerű permetezőszerek azért drágák, hogy a megsemmisülésük meghatározott időn belül biztonságosan megtörténjen. Miután még azt sem szabad feltüntetni a terméken, hogy génmanipulált (nehogy kevesebb fogyjon belőle annál, mint ahogy el akarják árasztani vele a világot), mi a biztosíték arra, hogy nem rovarölőszert etetnek velünk?

Nagyon nagy kár, hogy a csodákat művelő génsebészet gyakorlatát hatalmas korlátok közé kell szorítani. Sajnos a világ jogrendje nem képes megelőző módon megakadályozni, hogy egyesek önös érdekükért kárt okozzanak másoknak. Különösen nem a lobbizás mentén, ahol elegendő néhány hozzánemértő képviselő szavazatát meg- (Majd mit mondtam! Megint mehettem volna a bíróságra.) -nyeri. Lehet, hogy ott van a sokak által hőn óhajtott kapitalizmus hibája, mint nagyon sok haladó eszmének, hogy a pénzsóvár hatalmasok megkeresik azokat a "rés"-eket, amin keresztül érvényesíthetik bővülésüket. Mindegy mibe kerül! Mármint a többinek!

Tóth Béla 2012.02.15.
Megjegyzés: a rádióműsorban az is elhangzik, hogy az Unióban Magyarországnak sikerült kiharcolnia - a többiek örömére is - , hogy ne elemi erővel törjön ránk az új "kutura". Lehet, hogy éppen emiatt "vigyáznak ránk" olyan mélyrehatóan?