2011. november 2., szerda

Algák a medencében

Kártékony elemek megtelepedése fürdőinkben csak figyelemmel és fegyelemmel előzhető meg. Minél melegebb a víz és minél tőbb fény éri, annál erőteljesebb az algásodás. Olvashattuk a Leányfalui Hírekben, még a strandon is gondot okoz. Vagy automatával vagy rendszeres ellenőrzéssel kell a víz fertőtlenítő szer tartalmát folyamatosan megfelelő szinten tartani. Elég néhány óra kihagyás, és az alga megtelepszk. Onnan kezdve ahogyan "öregszik", egyre keményebb és keményebb eszközök szükségesek az eltávolításához.

Aki tisztított már algát életében, tudja, hogy ember (ill. kefe) legyen a talpán, aki vegyszer nélkül le akarja vakarni. Az akvárium sima üveg faláról is csak éles acél pengével lehet, kefével nem. Vegyszer alkalmazása pedig akkor kérdéses, ha abban a vízben fürdeni is akarunk. A medencefenék porszívózása a megelőzésben segít, mert a tiszta vízbe a porral és spórájával kerül az alga. Ezért kulcskérdés a porszívók zsákjának lukacsossági mérete. Egyébként az alga általában nem káros az emberre, csak gusztustalan.

Leányfalu attól is különleges, hogy viszonylag sok ingatlanon van fürdőmedence. Bár már vége a fürdőszezonnak még mindig sok medencében látunk vizet. Ha nincs megoldva a csapadék elleni védelem, célszerű lehet feltöltve hagyni télire is, és gyenge melegen tartással megelőzni a burkolat lefagyását.

Jegyezzük meg, nem feltétlenül kell fűteni a vizet. Ugyanis a medencefenék felől a földi hőáram 11Cfok-ra melegíti azt, és a természet törvényei szerint a melegebb víz feláramlik, a fent lehűlttel helyet cserélve. Nagyon extrém időjárás kivételével ezért még a kisebb tavak sem fagynak be fenékig. Hogy a felszínen képződik-e jég vagy nem, azon múlik, erősebb-e a hűlés, mint a melegedés. Magára hagyva mindenképp. Különösen azért, mert a párolgás nagyon sok hőt von el. Egyszerű, netán hőszigetelő takarással elérhető, hogy kevés fűtési igénnyel vészeljük át a telet. Különösen jó tud lenni, ha a takaró sötét, mert a napsütésből mintegy 1 kW/m2 (napra merőlegesen!) meleget be tud tárolni éjszakára a medencébe.

Tóth Béla 2011.11.03.